ICOAS, 2013

A IV. Nemzetközi Ökológiai Mezőgazdasági Tudományos Konferencia (International Conference on Organic Agriculture Sciences) idén Budapesten és Egerben került megrendezésre 2013. október 9 és 13 között. A konferencia magyarországi szervezői (ÖMKI) lehetőséget teremtettek a tudományos kutatások eredményeinek ismertetése mellett a gyakorlatban hasznosítható eredményeket felsorakoztató projektek bemutatására is. Az Ecovoc csapata kihasználva ezt a lehetőséget, beszámolt a kidolgozott biozöldség termesztés és biogyümölcs termesztés felnőtt képzéseiről, valamint ismertette az ökológiai zöldség- és gyümölcstermesztés felsőoktatási szakképzés tartalmi vonatkozásait is, kitérve a képzés beindításának nehézségeire. Előadás formájában bemutattuk az önálló biokertészet beindításához írt gyakorlati kézikönyvünket, poszter formájában pedig beszámoltunk a projekt második évében megrendezett tesztképzéseinek eredményeiről, tanulságairól.

SZAKKÉPZÉSI, FELNŐTTKÉPZÉSI PROJEKTEK AZ EU-BAN, 2013.

„Szakképzési, felnőttképzési projektek az Európai Unióban” címmel tartott az ITStudy Kft. konferenciát SME 2.0 (Kis- és középvállalkozások proaktív hálózata) nevű projektjének zárásaként Gödöllőn. Nagy örömünkre szolgált, hogy a ’jó gyakorlatok’ című előadásblokkban az Ecovoc projekt is helyet kapott és lehetőségünk nyílt beszámolnunk eddigi munkánkról, elért eredményeinkről.

Az Ecovoc csapata a Kutatók Éjszakáján!

A környezetkímélő gazdálkodás népszerűsítése jegyében az ECOVOC projekt csapata játékos vetélkedővel és origami sárgarépa hajtogatással várja a nagyközönséget 2013 szeptember 27-én 15.00-18.00 óra között  a Szent István Egyetem (Gödöllő) Környezet és Tájgazdálkodási Intézetében, a KTI I. számú oktatóépület Humán Stúdiójában. Ezen a rendezvényen mutatjuk be először a "Gyakorlati kézikönyv önálló biokertészet beindításához" című könyvünket, amely a projektünk két éves sikeres nemzetközi együttműködésének gyümölcse. Várunk mindenkit szeretettel!

http://kutatokejszakaja.hu/2013/esemenynaptar/esemeny.php?id=2785&menu_id=4

 

 

XVI. Gödöllői Gazdanap: ’Generációváltás a mezőgazdaságban’

A 2013. június 12-én 16. alkalommal megrendezett gödöllői gazdanap kiemelt témája a mezőgazdaság minden szektorát érintő generációváltás volt. A meghívott előadók hangsúlyozták, hogy a mai Magyarország gazdálkodó-korösszetétele nem mutat kedvező képet; négy 65 év feletti gazdálkodóra jut egy 35 év alatti fiatal gazda. A nehezen végbemenő generációváltás okát is fejtegették. Egyértelmű volt a megállapítás, hogy bár a legjobb gyakorlati oktató a gazda, a gyakornokok fogadása, a gazdák gyakornokprogramokban való részvételi kedve azonban még mindig meglehetősen csekély. Az Ecovoc csapatának is tanulságos volt a gazdanapon való részvétel, hiszen a HOPPNET (lásd. projekt termékek) kialakításának célja összecseng a döntéshozók által elmondottakkal. A gyakorlattal, tapasztalattal rendelkező idősebb gazdák tudását át kellene adniuk a fiataloknak, akik a jó praktikákat eltanulva - azokat kiegészítve a tanulmányaik során elsajátított tudással- tudnák sikeresen folytatni a gazdálkodást, és/vagy lennének képesek új gazdaság létesítésére.

BioFach, 2012

2012 februárjában francia partnerünk, az Ineopole  részt vett a BioFach nemzetközi szakkiállításon. Beszámolójukat a franciául olvasni tudóknak ajánljuk

ElőnézetCsatolmányMéret
Biofach_2012.pdf124.01 kB

Tematikus nap a magyar mezőgazdaságról, a mezőgazdasági kutatásról és a szakképzésről, Agropolis Montpellier, 2012

2012. szeptember 14-én az Ecovoc projekt képviseletében az Ineopole és a Szent István Egyetem is részt vett a magyar mezőgazdaságot és perspektíváit, valamint a magyar agrárkutatást és szakoktatást bemutató tematikus rendezvényen.

A szakmai találkozó programjáról, eredményeiről a következő oldalon olvashat bővebben:
 

SZIE Babatvölgyi Biokertészetében „Burgonya kóstoló” szakmai találkozó, 2012

2012. szeptember 22-én a Szent István Egyetem Babatvölgyi Biokertészetében került sor a „Burgonya kóstoló” című szakmai találkozóra. A szakmai rendezvényen (különböző burgonyás ételek kóstoltatása keretében) megismertették az érdeklődő gazdálkodókat, kutatókat és gasztronómiai szakembereket a különböző jó minőségű magyar nemesítésű burgonyafajták jellemzőivel, termesztési és tárolási tulajdonságaival és a felhasználásukkal. A program keretében, a kihelyezett roll-up poszter és szórólapok segítségével, valamint Matthew Hayes rövid szóbeli tájékoztatója révén bemutatásra került az ECOVOC projekt is.

„Az ökológiai gazdálkodás aktuális kutatási és szaktanácsadási kérdései” ÖMKI Konferencia, 2012

2012. szeptember 20-án az ÖMKI (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) szervezésében megrendezésre került „Az ökológiai gazdálkodás aktuális kutatási és szaktanácsadási kérdései” című konferencia, mely számára a helyszínt a Szent István Egyetem biztosította. A rendezvény célja volt, hogy „az ökoszaktanácsadásban tevékeny hazai szakértőknek" fórumot biztosítson arra, hogy megvitassák az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos kutatás és szaktanácsadás legfontosabb kérdéseit, lehetséges fejlesztési irányait. Ezen a rendezvényen lehetőségünk volt roll-up poszter és szórólapok kihelyezésével népszerűsíteni az ECOVOC projektet.